El valencià i les Normes d’El Puig son del poble

EL VALENCIÀ I LES NORMES D’EL PUIG SON DEL POBLE
per @jaume_hurtado

Comprove estos ultims messos una gran preocupacio per controlar, doblegar i anular a la Real Academia de Cultura Valenciana, én l’intencio de que esta institucio deixe de velar per les normes ortografiques valencianes, que coneguem com les Normes d’El Puig.

Veig, com dos enamorats furtius a Martinez Roda, el nou decà de la RACV i el seu homonim Ramon Ferrer (en la AVLl). Tenen reunions secretes i sopars alluntats dels ulls de la gent. Love is in the air, i no falten les fotos de la parella que no saben o no volen escapar dels paparazzi valencians, que dediquen als protagonistes inclus portades en els diaris valencians, parlant-se a sovint de  la nova parella de moda en les pagines de politica dels diaris, filtrant-se quins podria ser el text de la tan anhelada “rendicio” llingüistica.

Cap fer algunes preguntes retoriques, que inviten a la reflexio socarrona…

-¿No estava  el conflicte superat én la creacio de l’AVLl?

-Si es un problema filologic… ¿Per que es parla en les pagines de politica dels diaris valencians?

-¿No haviem quedat que el conflicte valencià-catala no interessava a ningu? Puix ara resulta que es venen diaris en este tema…

-A pesar de que des de la trinchera contraria s’havia insistit perque la RACV era una entitat privada… ¿Per que  l´alcalde Ribo, Fuset, etc… nomenen “ara” academics i son convidats a les votacions la concejal Gloria Tello i el diputat Xavier Rius de la RACV per a pendre decissions i poder tindre veu i vot en dins de la RACV? ¿Ells son filolecs?

-¿Qué fan dos historiadors, Ferrer i Martinez-Roda decidint problemes que competen a la filologia, que repetixem com un mantra els allumenats de l’anexio llingüistica?

M’agradaria que tots reflexionarem un poc. Pensar mai ha segut perillos,
¿O si?.

Qui pert en tota esta historia es la AVLl: Es demostra que la seua creacio no ha servit per a res. Que el poble valencià no s’identifica én eixe hibrit català-valencià que donen en les escoles, i que es parlava en Canal 9. Es fa patent que la AVLl i els partits politics que miren a Madrit i a Catalunya necessiten aniquilar a la RACV, una institucio que si que conta en el prestigi de ser l’academia que defen l’identitat de la Llengua valenciana i establix ortografía i gramatica ben adaptada al valencià, des del Senia al Segura.

Es demostra  que des de 1962, quan Joan Fuster escriu les seues teories catalanistes (én l´aprobacio del franquisme), fins al dia de hui, invertint una fotracà  de diners en editorials, mijos de comunicacio, hores llectives en escoles i universitats, adoctrinant per la força per a
impondré l’unitat de les llengües valenciana i catalana, eixa doctrina fusteriana no cualla, no convenç, i que les ansies de llibertat del poble valencià son mes fortes que tots els diners invertits en canviar la nostra historia, identitat i cultura.

En la vergonyosa votacio de hui, s’equivoquen de nou. Comprant, llogant o tancant la RACV no conseguiran els seus objetius tampoc. Perque les Normes d’El Puig no han segut mai de la RACV. Les Normes d’El Puig son del poble. Les Normes d’El Puig tenen vida independent, i cada dia mes gent les coneix, les utilisa i defen la seua oficialitat.

No volem un atra cosa que ser lliures. I la llibertat es mes forta que qualsevol institucio o llei. L’unica pau posible es que les Normes d’El Puig tornen a ser oficials. Ara ya son les Normes d’El Puig del poble valencià. Pronte ho tornaràn a ser de la Generalitat Valenciana.

Continuem escrivint en Normes d'El Puig. Perque les normes son nostres, del poble, dels valencians, no del Decà.